Godt at vide….

Aromaterapi : er en gren af phytoterapien, altså naturmedicin,  baseret på æterisk olie udvundet af aromatiske planter ved hjælp af vanddamp. Det er langt fra alle planter der producerer denne såkaldte æteriske olie. Kun godt 10% har denne egenskab. Den vanddamp der er opstået som spildprodukt fra destillationen kaldes hydrolat, dette spildprodukt er også anvendeligt og indeholder spor af de indholdsstoffer der er tilstede i den destillerede æteriske olie.

Æterisk olie: er altså et destillat af enten blomster, blade eller bark alt efter i hvilken del af en given aromatisk plante de kostbare olier findes. Destillationen  forandrer biokemien. Det er derfor en vigtig proces og grunden til det  vigtige i  at holde sig til de certificerede æteriske olier, især hvis de skal anvendes i et terapeutisk øjemed.

Essens: forbliver i biokemisk sammenhæng totalt uforandret fordi den udvindes ved presning. Lidt som hvis du presser en citron. Her er essensen bare presset af skallen. Essenser er altså fra   citrus familien.

Hydrolat: er den kondenserede  vanddamp opstået ved  destillering af plantemateriale for at udvinde æterisk olie; hydrolat indeholder derfor de aktive stoffer som den pågældende æteriske olie, men i ultra fortyndet form.

Eksempler til aromaterapi: Kan jeg lindre min hovedpine uden medicin? Ja, det er faktisk muligt at vente med at gribe til hovedpine pillerne. Prøv at massere tindingerne med lidt mandelolie tilsat en dråbe æterisk olie af pebermynte. Den indeholder hovedsageligt   mentol som har en fin smertestillende effekt, derudover er pebermynte antiviral og anti-inflammatorisk, så du kan altså også anvende denne olie til at behandle infektioner. Det er kun et eksempel, der er mange muligheder. Det gælder om at finde den æteriske olie der har den bedste effekt for dig.

Æterisk olie af ægte lavendel har mange egenskaber, beroligende, anti-inflammatorisk, afbalancerende, sårhelende. Æterisk olie af ægte lavendel kan anvendes direkte på huden, eller ved inhalation. God helende effekt på brandsår.

Æterisk olie af timian, rosmarin eller kanel har en kraftig antiseptisk virkning. Eksempelvis kan disse  med fordel anvendes til at desinficere inde klimaet, idet de forhindrer bakterier og virus  i at formere sig og simpelthen tager livet af dem!

Således findes der æterisk olie til bekæmpelse af  af herpes, lus, blister og mange flere småskrammer…..

Æterisk olies molekyler optages i vores krop på ultra kort tid. De trænger ind i alle vores celler uden undtagelse. De udskilles ligeledes helt fra vores organisme igen.

Vigtigt er det altid at foretage en allergi test  inden du anvender en given æterisk olie. Et let dup  i albueleddet med den æteriske olie du vil anvende  og afvent 24 timer for at se om der opstår  irritation af huden.

Bemærk: Ikke alle æteriske olier er egnede til at påføre  hud, ikke alle er egnede til mindre børn eller gravide…. Så det er altid tvingende nødvendigt at kende den æteriske olies anvendelsesmulighed inden du foretager dig noget. Brug altid opskrift og vejledning hvis du ikke har grundigt kendskab til aroma terapi. Essenserne, altså udtrækket fra citrus familien er alle i større eller mindre grad fotosensibiliserende. Det betyder at man skal undgå at  sollys i  op til 4 timer efter anvendelse.

Hydrolat: Jeg vender tilbage til dette  på et senere tidspunkt. Men jeg vil lige nævne at konditorier helt sikkert er bekendt med dette udtræk som  netop er anvendeligt til fremstilling af lækkerier! Det drejer sig om f.eks. fleur d’oranger eller eau de rose, også godt og lækkert til din hudpleje!

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *