Hvorfor planterne producerer deres aromatiske substanser?

Æterisk olie har været anvendt siden tidernes morgen, i hvert fald ved man at antikkens mennesker allerede anvendte olierne til helbredelse og til rituelle handlinger. Æterisk olie er grundelement i parfumefremstilling. Æterisk olie er terapeutiske anvendelig. Nu er planterne jo ikke kun til for vores skyld så hvorfor denne aromatiske guldgrube?

Visse planter producerer aromatiske olier fordi det er en del af deres overlevelses strategi. En plante kan jo ikke lige flytte sig hvis der er forandringer i jordbund eller klimaforhold. Naturen er jo bare forunderlig og snedig, så de aromatiske substanser er plantens  energi reserver dannet af sukkerstof fra fotosyntesen, de gemmes på lager. Ganske praktisk, for ved behov omdannes de til næring for planten, hvis den angribes eller bliver trådt ned.

Planten aktiverer de aromatiske substanser til bekæmpelse af bakterie, svampe eller virus angreb og til reparation af skader. De aromatiske molekyler er en del af plantens forsvar,  det  forklarer hvorfor så mange æteriske olier er anti- infektiøse, også på virusinfektioner.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *